Akran Değerlendirme Süreci

Akran Değerlendirme süreci ile birimlerde yürütülen kalite çalışmalarının farklı birimlerde görevli akranlarca değerlendirilerek birimin gelişimine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Sürece ilişkin ilk olarak akran değerlendirme takım üyeleri belirlenmiştir. Takım üyeleri, Kalite Komisyonu ve akreditasyon kuruluşları üyelerinden, ayrıca akredite olmuş birimler ile kalite konusunda akademik çalışmaları bulunan öğretim üyelerinden seçilmiştir. Takım üyelerine süreç ile ilgili öncelikle bir bilgilendirme toplantısı yapılmış ve gerekli dokümanlar paylaşılmıştır. 2022 yılı Mayıs-Haziran aylarında gerçekleşen ilk ziyaret takviminde;

Diş Hekimliği Fakültesi,
Mühendislik Fakültesi,
Mimarlık Fakültesi,
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi,
Uygulamalı Bilimler Fakültesi,
Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve
Balkan Araştırma Enstitüsü

olmak üzere 7 birim yer almıştır. Yapılan saha ziyaretleri sonrasında edinilen izlenimlere dayalı olarak Değerlendirme Takımları tarafından “Liderlik, Yönetim ve Kalite”, “Eğitim ve Öğretim”, “Araştırma ve Geliştirme” ve “Toplumsal Katkı” süreçleri kapsamında birimin güçlü ve gelişmeye açık yönlerinin tespit edildiği Geri Bildirim Raporları (BGBR) hazırlanarak birimlere sunulmuştur. Birimlerden bir haftalık süreç içerisinde BGBR’de yer alan hususlara ilişkin itirazlarını iletmeleri istenmiştir. Birimlerin iletmiş oldukları itiraz raporları Değerlendirme Takımlarınca gözden geçirilmiş ve Geri Bildirim Raporlarına nihai hali verilerek birimler ve üst yönetimle paylaşılmıştır. BGBR’ler her birimin çevrimiçi sayfasında paydaşlarla paylaşılmıştır. BGBR’leri dikkate alarak birimler tarafından iyileştirmeler yapılmış olup çalışmalar sürdürülmektedir.

Akran değerlendirme sürecine ilişkin yapılan ilk ziyaretlerin ardından sürece ilişkin tespit edilen bazı eksiklikler iyileştirilerek (takım üyeleri arasına öğrenci eklenmesi, ziyaret edilen birim tarafından değerlendiricilerin değerlendirilmesi… gibi) Ekim-Kasım aylarında ikinci ziyaret takvimi planlanmıştır. Ziyaret takviminde
Fen Bilimleri Enstitüsü,

Sağlık Bilimleri Enstitüsü,
Sosyal Bilimler Enstitüsü,
Eczacılık Fakültesi,
Sağlık Bilimleri Fakültesi,
Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi,
İlahiyat Fakültesi,
Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

olmak üzere dokuz birim yer almıştır. Ziyaretlere ilişkin BGBR’ler hazırlanmış olup Kasım ayı itibariyle süreç devam etmektedir. 2022 yılında iki dönemde gerçekleşen akran değerlendirme sürecinde edinilen deneyimler dikkate alınarak oluşturulan “Akran Değerlendirme Yönergesi” kapsamında sürecin ilerleyen yıllarda sürdürülmesi planlanmaktadır.

Bu içerik 21.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 20 kez okundu.